Mysql tuning

Tools yang digunakan untuk optimize mysql server. Sila senaraikan jika anda ada tools lain yang digunakan.

  1. https://launchpad.net/mysql-tuning-primer 
  2. https://github.com/major/MySQLTuner-perl#readme

Memasang geoip dalam server dengan WHM

Basically guide ni sama je kalau gunakan apache. Cuma jika kita menggunakan WHM, kita seboleh-bolehnya elakkan edit fail httpd.conf secara langsung. Berikut adalah langkah-langkah untuk memasang geoip pada server kita.

Install geoip c library

  1. SSH ke server anda
  2. Muat turun source code geop c library dan extract.
  3. Configure dan install

Install geoip apache module

  1. semak versi terbaru source code di http://geolite.maxmind.com/download/geoip/api/mod_geoip2/
  2. muat turun source code dan extract
  3. Install apache module

Muat turun geoip data file

  1. muat turun dan extract geoip data .dat file
  2. bina directory /usr/src/geoip dan move file GeoIP.dat kedalamnya

Edit .conf file di dalam WHM

  1. Buka WHM dan klik pada menu Main -> Service Configuration -> Apache Configuration -> Include Editor
  2. Pilih All Version pada Pre Main Include dan masukkan kod dibawah
  3. Klik Update
  4. Restart Apache

Selesai

  1. Semak phpinfo(). Kita akan dapat lihat geoip module telah dipasang.
  2. paparkan geoip module geoip didalam php adalah seperti berikut

Belajar php - pemasangan server

Assalamualaikum

Sebelum kita berbincang lebih lanjut berkenaan PHP ni, langkah pertama yang kita perlu lakukan adalah menyediakan lokal server. Dalam tutorial ini saya akan gunakan WampServer ( http://www.wampserver.com/en/ ) sebab saya rasa masih ramai lagi pengguna Microsoft Windows yang bertebaran di alam maya nih. Untuk pengguna OS linux, Mac dan sebagainya, jangan kecil hati pula, sila setup server anda sendiri :).

OK. tak perlu buang masa lagi, sila muat-turun installer dan install di dalam komputer anda
wampserver
Pilih sama ada 64 bit atau 32 bit berdasarkan setup windows anda. Boleh boleh?, kita berhenti setakat ini dulu, jika ada sebarang masalah atau cadangan, sila komen di bawah ini.

Cerita baharu

Assalamualaikum

Mana post - post lama?.  dah di hapuskan laa. Mulai hari ini saya akan berblog di laman blogspot sahaja. No more self hosted blog supaya ilmu yang sedikit dikongsi dalam laman blog ini insyaAllah akan sentiasa dapat di akses walaupun bila saya sudah tidak aktif berbloggin atau senang cakap dah meninggal ;p .Ye lah, bila dah meninggal, takda orang nak renew-kan vps saya pulak.. teng teng teng

Jika korang baca blog ni masa saya dah tiada, jangan lupa pula doakan kebaikan untuk saya ye hehe. Sekarang ni pun korang kena la doakan juga.

My rewrite story InsyaAllah will be begin on this weekend.