aws : Load Balancing

Load balancing didalam dunia web adalah satu kaedah untuk membahagikan beban traffic kepada beberapa server. Ini disebabkan sebuah server tunggal tidak mampu lagi menampung bebanan traffic. Langkah pertama, mungkin kita akan buat vertical scaling ataupun scale up dengan menambah resource seperti memory dan sebagainya.

Vertical scaling mempunyai limitation, sampai satu tahap, kita tidak boleh tambah resource server lagi disebabkan kekangan hardware itu sendiri. Contohnya IBM BladeCenter HX5 boleh upgrade memory Up to 512 GB per 2-socket HX5, up to 1.0 TB for a 4-socket HX5 configuration, and up to 1.25 TB for an HX5 + MAX5 configuration .

Baca lagi »

Install PHP APC

Php APC , Alternative PHP Cache merupakan salah satu komponen yang agak penting bila kita berbincang tentang server performance.

Seperti yang diketahui PHP merupakan dynamic server-side scripting language yang memerlukan ia di compiled /interpreted setiap kali request ke server berlaku. Dalam banyak kes, kod yang perlu compiled /interpreted akan menghasilkan result yang sama. Ironinya, jika sama, tak perlu lah di compiled /interpreted setiap kali berlaku request yang sama tersebut.

Baca lagi »

Annual meeting

Bersiap siaga untuk annual meeting company. Aish... ni nak pi meeting je pi hiking.

aws : Memasang Statik IP menggunakan Elastic IPs

Sambungan dari tutorial memasang server di EC2, statik ip diperlukan untuk memastikan public ip kita tidak berubah jika EC2 Instance restart.

Dalam contoh dibawah, perhatikan instance id (1) dan juga public ip (2) 



Ip Address sebelum saya Stop dan Start instance adalah 54.184.205.80 manakala setelah instance restart, Public Ip (4) sudah berubah menjadi 54.184.148.81


Untuk mengelakkan masalah dynamic ip ini, kita boleh memasang Static IP (5) menggunakan Elastic Ips.

Baca lagi »

aws : Memasang server di Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2)


Kita mulakan dengan mengakses ke Amazon Management Console dengan menggunakan url dibawah
https://console.aws.amazon.com/console/home

Jika anda masih belum mempunyai akaun AWS, anda boleh mendaftar dan dapatkan free-tier selama 1 tahun.

Klik pada pilihan menu EC2 sebagaimana gambarajah di bawah.


Sebelum kita mula membuat instance baru, langkah yang paling utama adalah pilih region yang anda inginkan. Region ini adalah dimana anda akan install EC2 instance anda. Sebagai contoh, saya pilih region Oregon (1). Kemudian klik pada Instances (2) dan di ikuti dengan Launch Instance (3)

Baca lagi »

Pelik tapi benar. Mouse berfungsi dengan satu bateri.

Memang agak pelik. Mouse saya ni berfungsi dengan satu bateri je.
So far takda masalah. Saya boleh guna mouse macam biasa walau dengan satu bateri saja.
Sekarang masuk hari kedua. Nak tgk berapa lama dia skan bertahan. :)

Testing blogger apps

hi

Saya hantar post ini mengguna android apps.