Soundflower + AU Lab

Secara 'default', OSX tiada equalizer untuk kita set ketika mendengar lagu terutamanya dari internet streaming yang tidak menggunakan itunes seperti spotify. Berikut adalah langkah-langkah untuk memasang equalizer di dalam OSX.

1. Download dan install sumflower http://cycling74.com/products/soundflower/ .Fungsi soundflower adalah untuk membolehkan kita tambah virtual sound device yang akan digunakan dalam AU Lab.

2. Download dan install AU Lab https://developer.apple.com/downloads/index.action .Pastikan anda mempunyai Apple Developer akaun untuk download.

langkah 1

Set audio device kepada Sunflower. System Preferences->Sound

langkah 2

buka AU Lab dan set sebagaimana setting di bawah







langkah 3

Di bawah Ouput 1 pilih effect Apple->AUGraphicEQ








langkah 4

Edit equalizer


lama tak update dah

Assalamualaikum

uih. rasanya dah lama tak update blog ni. sekarang ni tengah sibuk mengejar dateline. "rebranding" ashadee.com. Ok. update kali ni taknak post benda2 teknikal.. nak santai sikit. emmm. apa nak tulis ek? <-- ( orang johor mesti ada perkataan "ek" nih ). nanti lah buat post baru. cukup la quota bulan ni hahaha.

cantik tak?

Ini adalah paparan terminal saya.










dan ini pula langkah-langkah untuk menghasilkan paparan terminal yang cantik itu ;p
1. buka terminal dan taip command berikut
 sudo vim ~/.bash_profile
2. paste kod dibawah kedalam .bash_profile anda.
3. Selesai.

MYSQL GROUP BY very slow

I had this problem in one of my project. Currently, we have more than 1 million data per user especially for the log file table. This huge data affecting our stats reporting and become slow and take too long to load the stats.

Here is what I found during optimisation process.

We start with normal query as below. Both query do the same objective, just want to see if there is any performance impact when I use MONTH and YEAR function in WHERE clause compared to BETWEEN … AND … for the DATETIME selection.

From the result, there is no big deal with the both method.

We continue with the test.

See?. There is huge improvement when I convert link_id to 32-bit unsigned value when do GROUP BY. The test not end here, I change my link_id field type from INT to UNSIGNED INT and test to see is there any different. Below is the test result. huh? there is not much different after changing field type from INT to UNSIGNED INT ?.

so the conclusion here, converting GROUP BY to 32-bit unsigned does affect query performance.

Senaraikan cronjob yang ada dalam server

Anda boleh gunakan arahan dibawah untuk senaraikan semua cronjob yang ada dalam server. Arahan ini berguna jika anda gunakan WHM/cpanel dan ingin lihat semua cron yang "dilarikan" oleh user

php handle 3rd party cookies

Masukkan header meta berikut ke dalam page yang akan handle cookies

Paypal IPN Validation

Salah satu isu dengan paypal IPN ni adalah sentiasa terima result UNVERIFIED dari paypal. Ia disebabkan encode problem bila kita hantar post string kembali ke paypal. Jadi solution yang saya gunakan adalah seperti di bawah

Memasang geoip dalam server dengan WHM

Basically guide ni sama je kalau gunakan apache. Cuma jika kita menggunakan WHM, kita seboleh-bolehnya elakkan edit fail httpd.conf secara langsung. Berikut adalah langkah-langkah untuk memasang geoip pada server kita.

Install geoip c library

  1. SSH ke server anda
  2. Muat turun source code geop c library dan extract.
  3. Configure dan install

Install geoip apache module

  1. semak versi terbaru source code di http://geolite.maxmind.com/download/geoip/api/mod_geoip2/
  2. muat turun source code dan extract
  3. Install apache module

Muat turun geoip data file

  1. muat turun dan extract geoip data .dat file
  2. bina directory /usr/src/geoip dan move file GeoIP.dat kedalamnya

Edit .conf file di dalam WHM

  1. Buka WHM dan klik pada menu Main -> Service Configuration -> Apache Configuration -> Include Editor
  2. Pilih All Version pada Pre Main Include dan masukkan kod dibawah
  3. Klik Update
  4. Restart Apache

Selesai

  1. Semak phpinfo(). Kita akan dapat lihat geoip module telah dipasang.
  2. paparkan geoip module geoip didalam php adalah seperti berikut

Belajar php - pemasangan server

Assalamualaikum

Sebelum kita berbincang lebih lanjut berkenaan PHP ni, langkah pertama yang kita perlu lakukan adalah menyediakan lokal server. Dalam tutorial ini saya akan gunakan WampServer ( http://www.wampserver.com/en/ ) sebab saya rasa masih ramai lagi pengguna Microsoft Windows yang bertebaran di alam maya nih. Untuk pengguna OS linux, Mac dan sebagainya, jangan kecil hati pula, sila setup server anda sendiri :).

OK. tak perlu buang masa lagi, sila muat-turun installer dan install di dalam komputer anda
wampserver
Pilih sama ada 64 bit atau 32 bit berdasarkan setup windows anda. Boleh boleh?, kita berhenti setakat ini dulu, jika ada sebarang masalah atau cadangan, sila komen di bawah ini.

Cerita baharu

Assalamualaikum

Mana post - post lama?.  dah di hapuskan laa. Mulai hari ini saya akan berblog di laman blogspot sahaja. No more self hosted blog supaya ilmu yang sedikit dikongsi dalam laman blog ini insyaAllah akan sentiasa dapat di akses walaupun bila saya sudah tidak aktif berbloggin atau senang cakap dah meninggal ;p .Ye lah, bila dah meninggal, takda orang nak renew-kan vps saya pulak.. teng teng teng

Jika korang baca blog ni masa saya dah tiada, jangan lupa pula doakan kebaikan untuk saya ye hehe. Sekarang ni pun korang kena la doakan juga.

My rewrite story InsyaAllah will be begin on this weekend.